Byta tak på huset

Ett tak har i regel en förhållandevis lång livslängd. Men förr eller senare kommer det mest troligt behöva bytas. Detta är ett viktigt steg för husets framtida hälsa och inte något man bör skjuta på när det väl blir dags.

Att byta ett tak behöver inte vara komplicerat, men det kommer att ta en del tid och kosta en slant. Se därför till att göra en budget för projektet och börja titta på olika alternativ som kan passa in. Titta med fördel på tak som är designade för att kunna läggas själv så behöver inte pris för hantverkares arbetstimmar räknas in. Plåttak är ett bra alternativ i detta fall då man inte behöver tänka på takets vikt. Företag som Falsat som säljer dessa typer av tak och kan leverera över hela Sverige.

Byter man från ett typ av tak till ett annat är det alltid bäst att kontrollera om man behöver bygglov för denna förändring. Beroende på vilket område man bor i kan det vara fallet att man endast får använda vissa byggmaterial och färger på taket. Ta kontakt med byggnadsnämnden i kommunen och hör för om det finns speciella krav i detaljplanen för området.

Försök passa in takbytet så det görs antingen på våren eller på hösten. Sommaren kanske känns som ett självklart val, men det är statistiskt sett den mest nederbördsrika årstiden. Även om det finns sätt att förhindra regnet från att komma in kan det fortfarande betyda en hel del tid då man inte kan fortsätta arbetet.

Det gamla taket måste ju dock först bort och detta kan vara en ganska tidskrävande process. Inte nog med att allt material måste tas bort från taket, det ska ju även forslas bort till återvinningen. Sedan är det bäst att ta en noga titt på undertaket innan man går vidare. Detta måste ju vara i gott skick annars kommer man behöva byta även det.